ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПОЕЗІЇ

2024-03-21

/Files/images/do_2020_roku/1.jpg

Прийнято говорити, що поезія –це загущеність думки й почуття..... Іван Франко назвав поезію «кристалізацією» життя; Ліна Костенко пише «Поезія -це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі»...

Символічним знаком поезії, як відомо, є крилатий кінь –Пегас, адже «крилатість» -одна з важливих її якостей.

Найдавніші вірші, за твердженням істориків, були написані ще в 23 столітті до нашої ери. Вони були створені принцесою Ен-Хеду-ана (En-hedu-ana) і знахідка підтверджена артефактами. Принцеса є найбільш раннім автором, відомим по імені, а також першої поетесою. Вона була дочкою засновника Аккадского царства - царя Саргона, і відома своїми шумерськими гімнами.

Відомо, що перші словники рим з’явилися ще в середньовіччі. Цікаво що, наприклад, весь Коран побудований на римах. А перший, хто порівняв щоки юної дівчини з трояндою, був поетом, як одного разу висловився Сальвадор Далі.

У 1999 році на 30 сесії генеральної конференції ЮНЕСКО було вирішено відзначати Всесвітній день поезії 21 березня. Перший Всесвітній день поезії святкувався у Парижі, де знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО.

Всесвітній день поезії відзначається і в Україні. У відривному «Українському народному календарі» він уперше з'явився 2004 року.

Немає відповіді на питання, в чому секрет поетичних чарів. Поезія залишається загадкою. Тим більшевона вабить читачів. Навіть той, хто кричить: ―Не люблю віршів всіляких поетів!‖,мабуть, просто не читав шедеврів. Інакше обов'язково знайшов би собі поетів до душі

/Files/images/do_2020_roku/t_1_poeziia.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 81

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.